"Hudba Downese je velice přístupná a srdečná. Je to současně moderní hudba, nic podbízivého, ale hodnotná muzika, ze které sálá obrovský pozitivismus. Poslech tohoto CD nalije člověka optimismem, a když si uvědomíme, v jaké situaci se autor nachází a jak krásnou hudbu dokáže psát, tak je to o to více obdivuhodné," řekl ČTK hornista a dirigent Ondřej Vrabec, který s ČF letos na jaře v Rudolfinu komplet natočil. Downese označil za skladatele s jasným specifickým jazykem".

Součástí kompletu je také DVD s filmem z natáčení orchestrálních skladeb Downese Českou filharmonií. Pro její členy se jednalo o první zkušenost s hudbou skladatele z Birminghamu, který kvůli svému zdravotnímu stavu sledoval natáčení online z Anglie. "Vyznívá z toho takový klid, byla to láska na první zvuk," podotkla houslistka Xenie Dohnalová.

Jako dirigent spolupracuje Vrabec s většinou tuzemských profesionálních orchestrů. V ČF zastává funkci asistenta šéfdirigenta. Hostuje také u řady zahraničních těles.

Birminghamský rodák Downes začal komponovat již v osmi letech. Ve svých 24 letech působil na Birminghamské konzervatoři jako lektor se zaměřením na skladbu. Svoji Symfonii č. 1, která je také součástí kompletu s ČF, napsal roku 1982 pro Symfonický orchestr Birminghamské konzervatoře. Koncem 80.let se jeho skladby začaly provádět mimo Velkou Británii.

"Dirigent Vrabec má důležitou schopnost jednat s lidmi přesným způsobem," sdělil doživotní člen Královské společnosti umění Downes.

Pro ČF se v případě nahrávky kompletní tvorby Downese jedná o další rozsáhlý projekt. Ředitel ČF David Mareček ho řadí po bok šestidílné sady CD, která pod názvem DVOŘÁK Complete Symphonies & Concertos vyšla loni.