Osu nové expozice v prvním patře tvoří legendární sbírka devětašedesátiletého teoretika, kurátora a výtvarníka Jiřího Valocha. Dokumentuje zásadní projevy nového umění v druhé polovině 20. století, a to se zvláštním ohledem na brněnskou scénu. Valoch věnoval galerii významnou část své sbírky a osobního archivu. V expozici nazvané Art is here jsou také nové akvizice od Dalibora Chatrného, lidé tam najdou i díla Milana Knížáka, Karla Malicha nebo Vladimíra Boudníka.

Změn si všimnou také návštěvníci stálé expozice umění první poloviny 20. století. Dlouhodobě ji tvoří díla z okruhu české avantgardy a moderny, třeba od Josefa Čapka, Jana Zrzavého a dalších umělců. Nová koncepce je širší. "Větší důraz klademe na autory spjaté s brněnským prostředím," uvedl kurátor Petr Ingerle.

Vstupní část stálé expozice moderny a avantgardy je nově koncipována jako autorská intervence do sbírky plastiky, kterou vytvořil přední český designér Maxim Velčovský. Sochy v jeho podání vstupují do pomyslného dialogu, vytvářejí nový celek. "Na konkrétních dílech mě nezajímá pouze jejich ukončenost v době vzniku, ale rovněž nové interpretace, které mohou vyvstávat na povrch díky situaci, ve které se objeví či vystaví dnes," popsal Velčovský.

Veškeré změny v Pražákově paláci spojuje větší důraz na sochařství. Na nádvoří lidé najdou čtyři díla od různých autorů, například ženský akt Eva od Jana Štursy a výrazný červenobílý objekt Petra Kvíčaly, současného představitele geometrické abstrakce. Přes prosklenou zeď lze nahlédnout do depozitáře plastiky v suterénu.

Pražákův palác vznikl původně jako exkluzivní nájemní dům. Do správy Moravské galerie se dostal v roce 1985. O pět let později prošel generální rekonstrukcí. V posledních dvou letech galerie postupně provádí dílčí změny, například zpřístupnila nádvoří a vybudovala tam nový vstup do paláce.