"Za roky se člověk naučí rozumět nebo vyciťovat materiál. Ví, co si může dovolit, aby to neprasklo, aby se to nedeformovalo. Jsou to spíš detaily dané praxí, je taky třeba aspoň nějaký výtvarný talent," uvedl Hába.

Na výrobu stačí podle jeho slov obyčejná hladká mouka, na zadělávání těsta jen voda. K vytváření různých detailů používá nůž, nůžky, hřebínek či pinzetu. Jako oči různých zvířátek nebo figurek slouží semínka.

Hába se řemeslu naučil od své maminky, která patřila k významným tvůrcům ve Vizovicích. "Před více než 25 lety jsem jí začala občas pomáhat, pak jsem se postupně dostal k vlastní práci. Poté, co maminka zemřela, stejně jako většina lidí ze starší generace, která to ve Vizovicích vyráběla, jsem se snažil řemeslo udržet," uvedl Hába, který svou práci představil na různých výstavách, umění ukazuje také školákům.

Hába vyrábí figury s drobnými detaily, se svou matkou vytvářel i více než metr velké betlémy s desítkami figur. "Největší zájem je o drobné ozdoby na stromeček, svícny, podkovy. Mimo Vánoce se dělají věnce s figurálními motivy, dárky ke svatbám a výročím," řekl Hába, který se věnuje také pěstování léčivých rostlin.

Holešovský zámek vystavuje také torzo původního betléma z holešovského kostela Nanebevzetí Panny Marie, v němž některé figury jsou dvě stě let staré. Nechybí ani skříňový betlém z roku 1890 pocházející ze severní Itálie nebo reliéfní dílo Svaté rodiny z ořechového dřeva řezbáře a betlémáře Romana Galeka. Další betlémy jsou vyrobeny ze dřeva, sádry, textilu, keramiky, skla, kukuřičného šustí nebo krajky.