Během natáčení a pobytu mezi Romy se však mnohem více témat a konfliktů odehrávalo kolem soužití bílých Čechů a českých Romů. Kratochvíl ho točil v době eskalujících sporů, konfliktů, střetů a demonstrací. Podařilo se mu tak dokumentárně zachytit bouřlivé téma, které společnost rozděluje a dosud nebylo vyřešeno. Snímek zachycuje romské postoje a názory a jako kontrast přináší reakce bílých obyvatel, kteří bez ostychu nabádají k fyzické likvidaci Romů.

"Žiju s cigánama a mám je rád, i když to nejsou žádní andílci a ani je tak nechci ukazovat. Svoje třicetiny oslavím v ghettu a pozvu celou svoji bílou rodinu. Gadžové a cigáni se spolu musí začít bavit, nesmí mít ze sebe navzájem strach. Jinak nás všechny zničí to stupidní šílenství," komentoval to režisér, který však v mnoha případech nabízí vedle vyhrocených situací i odlehčený pohled.

Snímek točil v roce 2013, kdy byl nacionalismus na vzestupu. Nenávist je cítit v hospodách, na ulicích i na internetu. Uskupení blízká českým neonacistům pochodují napříč městy, jejich stoupenci mávají černými vlajkami a lidé jim z oken tleskají. V té době se Kratochvíl na osm měsíců nastěhoval do ghetta v Předlicích v Ústí nad Labem. S kamerou namířenou na sebe se jako "slušný Čech" stal hlavní postavou svého filmu. Snažil se hledat odpovědi na nejrůznější otázky, které provázejí soužití "bílého" a "černého" etnika. Mezi Romy našel řadu přátel a odpovědi na vyslovené i nevyslovené otázky hledali společně.

Producenty filmu jsou Vít Klusák a Filip Remunda ze společnosti Hypermarket Film, koproducentem byla Česká televize. Téměř devadesátiminutový snímek podpořil Státní fond kinematografie.