"Knihu Ledové střepy jsem původně začala psát před deseti lety, pak jsem téma opustila a letos jsem se k němu zase vrátila a dopsala ho. Vlastně jsem původně letos neměla v plánu nic vydávat, ale můj vydavatel mě v dobrém slova smyslu uháněl, takže jsem se vrhla na rozpracovaný rukopis," řekla ČTK spisovatelka Lenka Chalupová.

Kniha s podtitulem Mrazivý román o vášni a trestu je napsána ve dvou dějových liniích. Hlavním hrdinou je Jáchym Wollner z Tovačova, který pracuje jako redaktor Olomouckého deníku. Jedna linie se odehrává v psychiatrické léčebně, kam se dostal poté, co si odpykal trest za vraždu. Navštěvuje ho tam novinářka Kamila Fraisová, která chce napsat knihu "o slušném vrahovi". Druhá dějová linka je vzpomínková, muž vypráví o svém životě, kdy se z uznávaného novináře, milujícího manžela a otce stává vrah. "Kniha je plná emocí, propadů, napětí a zvratů a nakonec čtenář zjistí, že je všechno úplně jinak, než se zdálo," řekla spisovatelka.

Zatímco předchozí román autorka situovala především do Přerova, jejímu novému dílu propůjčil kulisy Tovačov na Přerovsku. Děj se odehrává ve zdejším kostele, na hřbitově i ve škole. "Tovačov jsem si vybrala proto, že ho mám ráda. Mimo jiné jsem se tu i vdávala a minimálně dvakrát do roka tam jezdíme s manželem a dětmi na výlet. Když jsem knihu psala, tak jsme si městečko prošli podrobněji, abych tam lépe nasála atmosféru místa," dodala Chalupová.

Dvaačtyřicetiletá autorka, které vede tiskové oddělení přerovského magistrátu, vydala svůj první román Neříkej mi vůbec nic před 11 lety. V roce 2009 následoval detektivní román Vosí hnízda, předloni román Utopená a loni v říjnu jí vyšel román Pomněnkové matky, který otevřel palčivé téma ztracených dětí a osudu jejich matek. Kniha měla úspěch a na jaře se dočkala dotisku.