Epos o 680 stranách je podle předsedy poroty Michaela Wooda "plný překvapení", jakož i "plný násilí" a "plný nadávek". Jamesovu knihu A Brief History of Seven Killings (Stručné vyprávění o sedmi vraždách) popsal jako "nejvíce vzrušující" z děl, které se propracovaly do užšího výběru v letošním roce.

Román sklízel chválu i od nejpřísnějších kritiků. Literární kritička New York Times označila Jamese za "výrazný talent" a jeho román popsala jako "kolosální".

Příběh se zakládá na skutečné události, jíž byl pokus o vraždu ikony jamajského hudebního stylu reggae Boba Marleyho před koncertem v prosinci 1976. Román ale prochází turbulentním světem jamajského zločinu a politiky v průběhu tří desetiletí.

James byl vyhlášen laureátem ceny, s níž se pojí odměna 50.000 liber, o dnešní noci v Londýně. Rozhodnutí bylo podle Wooda jednomyslné a porota k němu dospěla po dvou hodinách.

"Jedním z potěšením četby je, že otočíte stránku a nejste si úplně jisti, kdo bude příštím vypravěčem," řekl Wood o knize, která hovoří jazykem více než 75 postav "od jamajského slangu až po biblické výšiny". Ale připustil, že pro některé čtenáře toho může být až moc; pochybuje, že by se jeho matka dostal dále než za pár prvních stránek.

Sám James v románu děkuje své rodině, ale dodal, že tentokráte by matka měla čtvrtou část knihy vynechat.

Od prvního ročníku v roce 1969 do loňska byla soutěž otevřena jen spisovatelům ze států Společenství, Irska a Zimbabwe. Druhým rokem už je otevřena celému anglofonnímu světu. Tato změna vyvolala v literárních kruzích v Británii částečnou nevoli, neboť vznikla obava, že ceny si do budoucna podmaní silný americký knižní trh.

Loni vyhrál Man Bookerovu cenu Australan Richard Flanagan s válečným románem The Narrow Road to the Deep North.