Úroveň zúčastněných milovníků poezie přitom podle pořadatelů v posledních letech vzrůstá. Většinou jde o úspěšné soutěžící z národních přehlídek Wolkerův Prostějov a Hviezdoslavův Kubín.

"V čele poroty letos zasedne slovenský televizní a rozhlasový redaktor Peter Zemaník s kolegy Soňou Parilákovou a Matejem Čertíkem. Za českou stranu bude hodnotit rozhlasový dramaturg Libor Vacek společně s Hanou Kofránkovou a Davidem Kročou," řekl Smolka.

Soutěž je rozdělena do dvou věkových kategorií, pro recitátory od 15 do 19 let a starší. V prvním kole si mohou vybrat mezi prózou a poezií. Ti, kteří postoupí do druhého kola, musí recitovat báseň. Soutěžní část festivalu začne prvním kolem v pátek ráno, druhým kolem bude pokračovat v sobotu, kdy budou ve 20:00 vyhlášeny výsledky.

Součástí festivalu jsou tradičně doprovodné programy, ve čtvrtek zahraje skupina Cimballica, v pátek pražské Divadlo v Dlouhé představí komponovaný pořad o životě a díle filmového a divadelního režiséra Alfréda Radoka nazvaný Případ Radok.