Večer v zaplněném Janáčkově divadle zahájila předehra k opeře Májová noc od Nikolaje Rimského-Korsakova. Následoval Klavírní koncert č. 3 Sergeje Rachmaninova, který patří k technicky nejnáročnějším v romantickém repertoáru. Sólový part přednesl šestatřicetiletý makedonský virtuóz Simon Trpčeski. Jeho výkon publikum ocenilo ovacemi ve stoje a ještě před pauzou si vytleskalo dva přídavky - sonátu pro klavír a violoncello a makedonskou píseň.

Dramatický Rachmaninův koncert žije v širším povědomí i jako leitmotiv filmu Záře oceněného Oscarem a Zlatým glóbem. Film na festivalu promítnou v neděli 11. října. Po pauze koncert završila Sibeliova Druhá symfonie s mohutným finále. Rotterdamská filharmonie v symfonii naplno využila svou početnou smyčcovou sekci a publikum si na závěr vyžádalo ještě jeden přídavek.

Festival Moravský podzim zahájila minulý pátek Česká filharmonie s dirigentem Jiřím Bělohlávkem v programu z díla českých mistrů. Vyprodaný koncert posluchače nadchnul a měl i pochvalné ohlasy od kritiky. Příští pátek přehlídku uzavře pořádající Filharmonie Brno. "K naší radosti již nyní víme, že návštěvnost je oproti minulému ročníku vyšší," řekla ČTK mluvčí orchestru Lenka Němcová. Prodaných lístků je už teď více, než bylo loni návštěvníků za celou přehlídku.

Rotterdamská filharmonie je doma v koncertním sále De Doelen, v němž každý rok hraje pro 110.000 posluchačů. Mimo Nizozemsko vystupovala v poslední době například ve Spojených státech, Kanadě, Peru, Brazílii, Argentině a Německu.