NKÚ podal trestní oznámení 4. srpna. "Zatím probíhá ve věci šetření, dosud nebyly zahájeny úkony trestního řízení," sdělil ČTK mluvčí Obvodního státního zastupitelství v Praze Jan Lelek. Státní zastupitelství postoupilo případ policii, aby opatřila další podklady, na základě kterých se podle Lelka rozhodne, jak s případem naložit. Policie může sdělit obvinění, nebo také případ odložit.

Kontrola NKÚ se týkala hospodaření NG, Národní knihovny a Národní technické knihovny v letech 2012 až 2014. Úřad galerii vytýkal nejen to, že nedohledala zmíněné počty děl, ale i to, že trestní oznámení kvůli chybějící Zrzavého kresbě podala až po několika letech od zjištění. Zrzavého kresbu NG galerie zapůjčila do muzea v Amsterdamu v letech 1999 až 2000. "Po ukončení výstavy galerie podle dokumentů převzala kresbu od přepravní společnosti, po dvou letech ale zjistila, že kresba chybí," uvedl NKÚ.

Mluvčí NG Tereza Ježková dnes ČTK sdělila, že zpráva NKÚ pojednává o třech odlišných případech. Kresba Zeyerova zahrada Jana Zrzavého podle ní nebyla v roce 2002 nalezena na místě uvedeném na lokační kartě. "Nenalezená barevná pastelová kresba byla rámovaná, a pracovníci tudíž předpokládali, že mohla být omylem uložena do depozitáře obrazů. Z tohoto důvodu nebylo podáno oznámení na policii," uvedla. Když nebyla kresba nalezena ani během dílčích inventarizací, podala NG koncem roku 2014 trestní oznámení na neznámého pachatele.

Druhý případ se týká inventarizace, která se v NG konala v letech 2002 až 2012. "Při objemu sbírkových předmětů představuje 31 nedohledaných kreseb 0,0476 procenta z celkem 65.166 sbírkových předmětů (podsbírka kresby) a 978 grafik představuje 0,394 procenta z celkem 248.083 sbírkových předmětů (podsbírka grafiky)," uvádí mluvčí. Vysoké číslo nedohledaných grafik podle ní vyplývá z toho, že některá vázaná alba obsahují listy, z nichž každý má inventární číslo. Z uvedených 30 kreseb se po zveřejnění výsledků kontroly našly dvě, grafik se dohledalo 12 a ve všech případech šlo o chybu v evidenci nebo o chybné uložení díla.

V tom smyslu, že nenalezení děl může být chybou v evidenci či důsledkem nedokončené inventarizace, se vyjádřilo i ministerstvo kultury. Některé omyly v evidenci mohou jít na vrub velkým cyklům vydávaným v rámci restitucí, uvedla tehdy mluvčí MK Simona Cigánková. Současný šéf galerie Jiří Fajt, který se funkce ujal 1. července 2014, uvedl, že všechna zjištění NKÚ se vztahují na dobu předchozích vedení galerie. Odhalené problémy jsou podle něj důsledkem špatně nastaveného systému kontrol uvnitř NG.