"Svoji inscenaci s dřevěnými manekýny představí zahraničnímu publiku legendární soubor Buchty a loutky a dále se odehraje norská premiéra mezinárodní verze, kterou v květnu a červnu v Praze připravil tým českého divadla ANPU a norských herců," řekl Michal Drtina z NIPOS.

První část projektu se odehrávala v Česku a vrcholila na festivalu Loutkářská Chrudim. "Chtěli jsme divákům ukázat, že v umění neexistuje pouze jedna cesta, nýbrž že jich může být nekonečné množství. Děti si tuto skutečnost zažily nejen jako diváci, ale také jako aktivní tvůrci v krátkém workshopu," dodal Drtina.

Norské publikum tak během nadcházejícího víkendu uvidí, jak jejich národní pohádku vnímají čeští loutkáři. Buchty a loutky zahrají svou inscenaci v Norsku třikrát. Druhá verze, tedy česko-norské nastudování této pohádky, v Norsku zůstane a bude putovat po regionech.

Projekt podpořený grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska organizuje NIPOS ve spolupráci s Divadlem ANPU, norským divadlem Teater Innlandet z Hamaru, se souborem Buchty a loutky a Bruduheimar - World of Puppets.

Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS) je příspěvkovou organizací ministerstva kultury. Jeho hlavním cílem je podpora rozvoje kultury a tvůrčích aktivit občanů především v regionech, se zřetelem k neprofesionálnímu umění.

Divadlo ANPU založila autorka, herečka a režisérka Bela Schenková jako experimentální, výtvarné, loutkové a alternativní divadlo navazující na tradici kočovných scén. Teater Innlandet je regionálním divadlem dvou norských krajů Hedmark a Oppland. Buchty a loutky je alternativní loutkové divadlo. Bruduheimar - World of Puppets je divadlo Bernda Ogrodnika, režiséra, loutkáře a uměleckého ředitele Islandského centra loutkářského umění. Žije na Islandu, deset let působil v USA a Kanadě a vede workshopy po celém světě. Více informací o projektu je na www.folktale.eu.