"Bude to velkolepá oslava Bachovy hudby," řekl ČTK Šporcl, jehož pozvání ke spolupráci na koncertech přijali mimo jiné cembalista iránsko-amerického původu Mahan Esfahani, hobojista Vilém Veverka nebo The Czech Ensemble Baroque Orchestra. Sonáty a partity pro sólové housle Johanna Sebastiana nahrál Šporcl k poctě 330. výročí narození tohoto německého skladatele. Tato díla naposledy z českých houslistů vydal na deskách před 45 lety Josef Suk. "Sonáty a partity patří k tomu nejkrásnějšímu a zároveň nejtěžšímu v houslové literatuře. Když si vezmeme dva pomyslné sloupy houslové literatury, na jednom jsou Bachovy Sonáty a partity a na druhém paganinská Caprica," uvedl Šporcl.

Podle populárního hudebníka jsou Bachova houslová díla obtížná technicky, kdy se prsty takřka nemohou na hmatníku vměstnat. "Navíc moderní houslista, který nepoužívá barokní nástroj ani smyčec, si musí najít vlastní styl. Dnes se Bach odlehčil, používá se více tanečních prvků a méně vibráta," sdělil Šporcl.

Vedle koncertů v Praze a Brně vystoupí od 21. října na turné Bacha na Šporcla - Generali Tour 2015. V rámci 13 vystoupení provede vždy jiné Bachovy skladby. Do některých koncertních síní a kostelů zavítá pouze se svými modrými houslemi. Jinde ho doprovodí soubor dobových barokních nástrojů The Czech Ensemble Baroque Orchestra. S jejich koncertní mistryní Elen Machovou zahraje Bachův Koncert pro dvoje housle d moll.

Šporcl letos v květnu v pražském Rudolfinu převezal Platinovou desku Supraphonu za prodej více než 6000 kusů alba Gipsy Fire. Dvaačtyřicetiletý houslista si svým originálním přístupem ke klasické hudbě získal fanoušky několika generací. U příležitosti desetiletého výročí spolupráce s vydavatelstvím Supraphon převzal v roce 2013 Jubilejní platinovou desku za 190.000 prodaných CD. Na svém kontě má celkem 15 alb a dva DVD tituly. Spolupracuje s různými orchestry, romskou kapelou i popovými umělci.

"Můj tatínek je herec, za manželku mám herečku (Barbora Kodetová), takže pro mě není problém převtělit se do různých rolí," podotkl Šporcl, kterého do konce roku ho mimo jiné čeká recitál v Jižní Koreji, spolupráce s Jihočeským divadlem, účast na projektu Sinatrology a řada vystoupení.