Kufříky se věnují rokům 1918, 1938, 1948, 1968 a 1989. "V roce 1989 žáci mohou najít předměty typu kuponová knížka, céčka, v roce 1918 najdou například vlajku Československé republiky, která byla v tom roce vyhlášena, ale také žebračenky či marketingové taháky firmy Baťa," uvedla Ševčíková. Mezi desítkami předmětů v kufřících jsou plátěná židovská hvězda, bič z koncentračního tábora, dětské budovatelské leporelo, pionýrský šátek, pendrek socialistické Veřejné bezpečnosti a různé dokumenty.

"Prostřednictvím sbírkových předmětů, autentických dokladů minulosti a jejich příběhů chceme žákům a studentům přiblížit významné okamžiky naší historie," uvedla ředitelka muzea. Díky interaktivním programům si žáci budou moci lépe představit život v daném časovém období na příbězích konkrétních lidí. "Mohou si vybrat konkrétního chlapce nebo dívku, jeho jméno a mohou si určit, jak konkrétní dějinné události formovaly život toho člověka," řekla Ševčíková.

Muzeum je podle ní připraveno, pokud by o to byl zájem, představit program i veřejnosti. Naplánován je ale pro žáky osmého a devátého ročníku základních škol a studenty třetího a čtvrtého ročníku gymnázia. "Měli jsme několik schůzek s kantory, kteří se specializují na dějepis či občanskou nauku, a spolupracujeme s nimi tak, aby to navazovalo na probíranou látku ve školách. Když učitelé budou mít konkrétní období probráno, přijdou se žáky do muzea," uvedla Ševčíková.

U kufříku k prvnímu zlomovému letopočtu, roku 1918, očekává muzeum žáky a studenty v polovině října. Rok 1989 přijde na řadu příští rok v červnu.