"Výběr probíhal ze zhruba stovky představení. Dramaturgická rada všechna tato představení zhlédla a potom na základě různých kritérií vybrala finálová soutěžní představení. Nakonec se nám sešly inscenace ze tří kontinentů a dohromady 11 zemí," uvedla Mičková. V Ostravě se tak představí například loutkáři z Kanady, Izraele, Francie, Španělska, Finska a dalších zemí.

Dohromady mohou diváci vidět 30 představení, z nichž 18 je soutěžních, nachystáno je i dalších osm doprovodných akcí. Na závěr festivalu je připraveno slavnostní zakončení spojené s vyhlašováním cen. "Na festivalu bude hodnotit tříčlenná odborná porota a ta udělí hlavní cenu za nejlepší inscenaci a potom udělí ještě dvě ceny za specifické výkony a kvality v konkrétních oblastech," vysvětlila mluvčí.

Novinkou přehlídky je letos Miniscéna na Jiráskově náměstí, která bude sloužit nejen jako informační stánek, ale na pódiu budou vždy ve 13:00 a 16:00 připravena i představení pro nejmenší děti.

Podle Mičkové bude k zajímavým inscenacím patřit například španělské představení pro dospělé s názvem A House in Asia, které využívá netradiční divadelní techniky. "To představení je zajímavé v tom, že využívá hodně videoprojekcí. Je to svým způsobem stínohra, ale herci jsou tam divákovi částečně přiznaní, takže divák má možnost nahlédnout do toho, jak se stínohra tvoří," podotkla mluvčí. Za velký úspěch divadlo rovněž považuje, že se na festivalu představí Compagnie Phillippe Genty, což je soubor významného světového loutkáře z Francie.

Řada představení, především na alternativní scéně DLO, už je vyprodána. "Myslím si, že za těch mnoho let, kdy tady Spectaculo Interesse funguje, tak už se opravdu dostalo do povědomí Ostravanů," míní mluvčí. Divadlo si od letošního ročníku slibuje, že opět v Ostravě představí průřez světovým loutkářstvím a ukáže publiku aktuální trendy v loutkářství nebo nové typy loutek.