Přehlídka pro soubory z obcí s maximálně 5000 obyvateli se bude konat od 9. do 19. října. Jako první se představí v pátek Zmatkaři Dobronín s inscenací Dva od Jima Cartwrighta. Nejlepší představení si vyslouží nominaci na Jiráskův Hronov 2016. Zájem diváků o přehlídku je velký. Na většinu her zbývá volných už jen několik vstupenek, kapacita sálu je 260 míst.

V rámci doprovodného programu se kromě herce Kostky předvedou vítězové národní soutěže monologů a dialogů, divadelní soubor z Kroměříže a Divadlo matky Vackové Praha. I letos nabídne vysocká přehlídka vzdělávací programy pro amatérské divadelníky, budou tři.

Doprovodná výstava bude zaměřená na historii budovy, v níž se přehlídka koná. Divadlo Krakonoš se stavělo před 90 lety a vysočtí divadelníci jsou na něj pyšní. Tvrdí, že jsou jediným ochotnickým souborem v zemi, který vlastní divadelní budovu. Při přehlídce je v budově čilý ruch od časných hodin až do pozdního večera. "Odehrávají se zde nejen soutěžní představení, ale každé dopoledne od 9:30 probíhá také rozborový seminář s porotou, který přináší zajímavé postřehy divadelních profesionálů, neboť v porotě zasedají renomovaní režiséři, divadelní teoretička, scénograf i dramaturg," uvedla ředitelka přehlídky Svatava Hejralová. Na seminářích se rozebírají představení soutěžních souborů. V divadle se účastníci přehlídky také stravují.