"Téma letošních Dnů evropského dědictví je Památky znovuzrozené. Český Krumlov je s tímto tématem bytostně spjato. Aktuálně především prostřednictvím vrcholící revitalizace klášterů a dokončené obnovy památek v jižním meandru řeky Vltavy," řekl ČTK při vernisáži starosta Dalibor Carda (ČSSD).

Centrem dění budou při Dnech evropského dědictví právě českokrumlovské kláštery, jejichž rozsáhlý areál tvoří téměř pětinu historického centra města. Jejich revitalizace za více než 300 milionů korun se blíží ke svému konci. Novým účelům začnou sloužit od listopadu. Zájemci si jejich proměnu budou moci prohlédnout v sobotu.

Součástí národních Dnů evropského dědictví 2015 je také Den památek techniky a průmyslového dědictví. V sobotu 12. září se při něm návštěvníkům otevřou brány pivovarů, mlýnů, skláren, dolů a další doklady technické práce. Neděle 13. září bude potom ve znamení Dne lázeňské architektury.

Z více než tisícovky památek bude ve Dnech evropského dědictví v Česku přístupných 800 zdarma. Nejvíce se jich k projektu hlásí v Olomouckém a Středočeském kraji, nejméně na Karlovarsku. Jsou mezi nimi nejen kostely a kláštery, hrady a zámky, ale také technické památky či parky, zahrady a lázně. Součástí EHD jsou přednášky, koncerty, městské slavnosti, jarmarky a další společenské akce.