Sezonu zahájí Jacksonova černá groteska Zabít Johnnyho Glendenninga v režii Daniela Hrbka, připomínající drsná dramata Martina McDonagha i filmy Quentina Tarantina. Inscenace prostoupená suchým skotským humorem a doplněná známými songy světových kapel bude mít premiéru 17. října.

"Josefíková na sebe upozornila už jako rozmarná Celimena v Molièrově komedii Misantrop. Teď ji čeká role odbojářky Hany Krupkové v komorním textu dramaturgyně Martiny Kinské Pankrác '45, jejíž premiéra bude 7. listopadu. Se souborem se na čas rozloučí Petra Hřebíčková, která odchází na mateřskou dovolenou. Odchází také Patrik Děrgel, který nastupuje do činohry Národního divadla. Ten se k nám ale bude vracet jako princ dánský v představení Hamlet," komentoval změny Hrbek, který Švandovo divadlo vede už patnáctým rokem.

Erftemeijer se narodil v červnu 1989 v Nizozemsku, herectví vystudoval na Pražské konzervatoři pod vedením Jany Preissové a Jaroslava Satoranského a před čtyřmi lety začal studovat na DAMU. Během studií hostoval na Vinohradech, v Národním divadle moravskoslezském či v Semaforu.

U Švandů uvítají nový rezidenční soubor Spektákl složený ze studentů DAMU. Pokračovat bude cyklus Scénické hovory se zajímavými osobnostmi, jimiž budou například hudební publicista Jiří Černý a moderátorka Daniela Drtinová.

Další novinkou v repertoáru bude koncem ledna 2016 text Iana McEwana Betonová zahrada v režii uměleckého šéfa Doda Gombára. Šokující prvotina z roku 1978 vyšla v mnoha překladech po celém světě a v roce 1993 se dočkala i filmového ztvárnění. U Švandů ji čeká vůbec první jevištní zpracování mimo Velkou Británii v adaptaci Petry Hůlové.

V návaznosti na Shakespearova Hamleta a Molièrova Misantropa připravuje Švandovo divadlo další klasický titul s výrazným mužským hrdinou. Volnou trilogii "příběh muže, příběh světa" uzavře Baal, divadelní prvotina slavného německého dramatika Bertolta Brechta. Nastuduje ji Marek Němec, který na sebe upozornil například režií hry Terminus v Divadle v Celetné. Premiéra v suterénním Studiu bude 19. března.

Závěr sezony bude patřit adaptaci knihy Úsměvy smutných mužů, v níž Josef Formánek vylíčil vlastní zážitky z protialkoholní léčebny. Inscenace se ujme Dodo Gombár, premiéra bude 28. května.