Bartoška, který sám sebe označuje za "rovinového herce" a je známý tím, že se při příchodu na scénu ptá, kde sedí, musel v minulých dnech při natáčení chodit do kopce a po mnoha letech i jezdit na kole. To vše navíc v tropických vedrech, kdy každý den padaly teplotní rekordy. "A mám psa, který se má toulat čtyři metry za mnou, a kdykoliv je klapka, tak ten pes mě o čtyři metry předběhne," postěžoval si dnes Bartoška novinářům.

Bajgar jeho úsilí ocenil. "Dělal tady opravdu nevídané věci. Lezl po skalách, chodil do kopce, jel na kole do kopce. A to nebyl žádný fígl, že bychom naklonili cestu opačně. Já jsem žasl a jsem za to vděčný," řekl.

Komediálně laděný snímek vypráví o veterináři, který je unavený dlouholetým manželstvím a v šedesáti si vzpomene, že míval sny i vlastní vůli, a rozhodne se získat zpátky vládu nad svým životem. Podle Bartošky pro to najde svérázný způsob.

"Možná po premiéře, která má být koncem března, stoupne rozvodovost," odhaduje populární herec, který dnes spolu s Balzerovou natáčel jednu ze scén na zahradě černošické vily. Pozastavuje se v ní nad počtem kilometrů, které najezdil na kole jeho zesnulý tchán, manželka ale jeho nadšení nesdílí a upozorňuje ho, že neostříhal túje. Nakonec oba překvapivě vyrážejí na projížďku na kolech k baroknímu areálu Skalka nad Mníškem pod Brdy. "Ona ho při té cyklovyjížďce, která je oba stojí hodně sil, ještě pořád srovnává. Že jede pomalu a bez helmy," dodala Balzerová.

Podle herečky v rodině zachycené ve filmu vládne matriarchát, a chlapi to kazí. "Ženské si berou tygry a z nepochopitelných důvodů z nich dělají králíky. Možná proto, že se bojí, že tygři budou drápat a pak utečou, kdežto králík, ten drží. Je šťastný a přežvykuje, je rád, když mu dají do kotce krmení, a zůstává," popsal Bajgar problémy, které někdy přináší mnohaleté soužití muže a ženy.

Poukázal na to, že dříve lidé zplodili děti, a sotva je vychovali, umírali. "Dnes lidé musejí spolu strávit padesát, šedesát, za chvíli sedmdesát let," upozornil režisér, podle nějž vztah, má-li přetrvat takovou dobu, nemůže vyplňovat všechno.

V dalších rolích se objeví Táňa Vilhelmová, Jiří Havelka, Pavla Beretová, Jakub Kohák, Arnošt Goldflam, Lucia Siposová, Milan Lasica a Klára Melíšková. Bajgar, který je společně s Mirkou Zlatníkovou podepsán také pod scénářem, má v roli producenta za sebou řadu televizních projektů, například Ulici, Expozituru, Kriminálku Anděl, Okresní přebor, Comeback, Dokonalý svět a Soukromé pasti. Se Zlatníkovou napsal scénář televizního seriálu Neviditelní, který také režíroval. K Teorii tygra přizval kameramana Petra Koblovského, střihače Jana Mattlacha, kostýmní výtvarnici Katarínu Hollou, architektku Noru Sopkovou či zvukaře Radima Hladíka mladšího. Koproducentem snímku je Česká televize.