"Největší zájem byl předpokládaně o bloky v atraktivních časech jako 20:00. Asi největší pozornost se dostala filmu ze série Reel Rock s názvem Valley Uprising, potom o snímek Žiť pro vášeň Pavola Barabáše," uvedla Tauchmanová.

Film Jurek je věnován významnému polskému horolezci Jerzy Kukuczcovi, který zahynul na jižní stěně čtvrté nejvyšší hory světa Lhotse. Měl premiéru minulý rok.

Na letošní festival přihlásili tvůrci rekordních 75 snímků. Porota jich do soutěže vybrala 53 od autorů z 16 zemí, vloni bylo soutěžních filmů o 12 méně. Pořadatelé museli oproti předchozím rokům prodloužit o několik hodin délku soutěžních projekcí.

Před rokem hlavní cenu loni získal britský snímek Horolezec pastevcem (Defaid a Dringo) režiséra Aluna Hughese. Nejlepším horolezeckým filmem byl vyhlášen film Ostré děvče (Spice girl), který natočil americký režisér Peter Mortimer, ocenění za nejlepší dokument porota přiřkla polskému snímku Dva na K2 Dariusze Załuského.

Filmovou přehlídku v Teplicích založil v roce 1981 horolezec a fotograf Miroslav Šmíd, který v roce 1993 tragicky zahynul při výstupu na Lost Arrow v Yosemitském národním parku v Kalifornii. Před několika lety pořadatelé umožnili účast na přehlídce nejen čistě horolezeckým filmům, podmínkou však zůstává, že snímek musí zachycovat aktivní sport v přírodě.