Skupina Už jsme doma je s mikulovským festivalem pevně svázaná. Dramaturg festivalu Romek Hanzlík jí v minulosti dělal manažera a také v ní hrál na kytaru. Formace patřila k hvězdám festivalu i loni.

Letos svoje vystoupení zahájila přesně o půlnoci. Členové skupiny na pódium nastoupili v bílých převlecích. Pětice hudebníků včetně nehrajícího člena kapely - kreslíře Martina Velíška na pódiu vydržela přes hodinu a musela dvakrát přidávat.

Zpěvák skupiny Miroslav Wanek posluchačům řekl, že kapela nehodlá svoje výročí slavit jediným koncertem, ale slaví ho celý rok. Hlavní koncerty ale bude mít tři, kromě mikulovského zmínil ještě křest alba Tři křížky 23. září v Divadle Archa v Praze a závěrečný koncert 20. prosince znovu v Praze.

Před skupinou Už jsme doma v pátek v Mikulově zahrály spřízněné kapely Tornádo Lue a Dunajská vlna, která bude jako host vystupovat i na křestu nového alba Už jsme doma v září v Praze.

Kapela Už jsme doma vznikla v Teplicích v roce 1985. Hraje punkově přímočarou, ale propracovanou hudbu. Posluchače má i v zahraničí. Ve Spojených státech a Kanadě skupina odehrála stovky koncertů, představila se i v Japonsku a na Novém Zélandu.

Eurotrialog má sedmnáctiletou tradici. Hledá to nejlepší z nekomerční hudby. Záměrně se vyhýbá střednímu proudu a vyhledává podle organizátorů nové naděje české "nepopulární hudby".