Kokoschkův portrét kněžny Mechtildy Lichnovské z roku 1916 bude v historické výstavní budově Slezského zemského muzea k vidění od 1. do 15. září. "Obraz nám zapůjčili kolegové ze zámku v Hradci nad Moravicí, kde je trvale uschován. Jsme rádi, že se to povedlo. Zájem o dílo projevila například i světoznámá vídeňská galerie Albertina, ale ta s žádostí neuspěla," řekl spoluautor výstavy Ondřej Haničák.

Jeho kolegyně Lenka Rychtářová dodala, že to nebude jediný historický skvost, který návštěvníci během výstavy uvidí. "Každý měsíc představíme návštěvníkům jeden výjimečný exponát, který se tematicky vztahuje k období 20. století ve Slezsku. Mnohé z nich budou vystaveny vůbec poprvé," řekla.

Cyklus čtyř výstav, které spojuje jediné téma, je pokusem představit návštěvníkům období 20. století ve Slezsku z mnoha úhlů pohledu. "Život ve Slezsku byl v minulém století samozřejmě ovlivněn dvěma světovými válkami. Bylo to však také místo, kde se zrodila řada výjimečných osobností literárního i výtvarného umění. Cílem našich výstav není chronologický výčet událostí, ale komplexní pohled na život ve Slezsku v minulém století," řekla Horáková.

V historické výstavní budově, Národním památníku II. světové války, Památníku Petra Bezruče a Domě umění v Opavě si tak návštěvníci mohou připomenout zásadní dějinné okamžiky, seznámit se s výtvarnou tvorbou slezských umělců nebo zjistit například to, jak se vyvíjela výstroj a výzbroj československé armády.

Obraz malíře Kokoschky bude k vidění už 1. září. O den později pracovníci muzea zahájí v Historické výstavní budově hlavní část expozice Neklidné století. Otevřena bude do konce roku. Návštěvníci budou mít možnost spatřit skleněné vázy z počátku minulého století, skleněný nápojový servis či porcelánovou kávovou konvici. Nebudou však chybět ani fotografická alba zdobená secesním dekorem či soupravy na psaní, například dva dobové kalamáře.

O další dva dny později se pro návštěvníky otevře expozice Domov jménem Slezsko. Představí výtvarná díla zobrazující především krajiny citově velmi blízké předním osobnostem slezské výtvarné scény. V opavském Domě umění bude k vidění do 28. října. Od 16. září do konce února 2016 nohou zájemci navštívit i výstavu Abeceda literatury v Památníku Petra Bezruče v Opavě. Zaměří se na slezské literáty. Poslední část cyklu čtyř výstav nese název Čas války, čas míru - Československá armáda 1918-1990. Od 11. září do konce listopadu bude umístěna v hrabyňském památníku. Představí například výstroj a výzbroj československé armády.

Slezské zemské muzeum, které loni oslavilo 200 let existence, je příspěvkovou organizací ministerstva kultury. Ve svých sbírkách má 2,4 milionu předmětů. Je nejstarším a zároveň největším muzeem v zemi. Spravuje šest expozičních budov a areálů.