"Vedle modelů parníků, vystavených dokumentů a filmových záběrů na návštěvníky čeká galerie obrazů zachycujících paroplavbu na Vltavě, díla významných autorů Jakuba Schikanedera, Bohumila Kubišty, Josefa Šímy a dalších," uvedl autor výstavy Nikolaj Savický.

NTM tak vedle parníků a jejich součástek návštěvníkům výstavy nabídne malířskou galerii paroplavby na Vltavě od jejího počátku do poloviny 20. století. Obraz Jakuba Schikanedera s názvem Kolesový parník pod Vyšehradem posloužil jako podklad pro pozvánku na výstavu.

Savický upozornil na zajímavou skutečnost týkající se dvou obrazů Josefa Šímy z roku 1923 Parník na Seině a Na Seině. V obou případech se podle Savického jedná o omyl, protože kolesový parník vyobrazený na obrazu Parník na Seině je ve skutečnosti pražská loď Primátor Dittrich. "Problém je totiž v tom, že v době vzniku díla žádné kolesové parníky na Seině nepluly," sdělil s tím, že v případě obrazu Na Seině jde o malý parník Závišť u pražského Palackého mostu.

Expozice upozorňuje i na fakt, že vzhledem ke změnám politických poměrů některé parníky sloužily cestujícím pod různými jmény. Například dodnes fungující parník Vyšehrad, který je od roku 2013 kulturní památkou, měl původně jméno Antonín Švehla, později byl znám jako Děvín.

Pražská paroplavební společnost zahájila pravidelnou plavbu z Prahy do Chuchle a do Zbraslavi v roce 1865. Jen za první tři měsíce uskutečnila přes 80 plaveb, přepravila více než 19.000 cestujících a podle dobových dokumentů vykázala čistý zisk 665 zlatých a 86 krejcarů.