Pořadatelé připomínají, že podobná akce se v Česku neuskutečnila od sametové revoluce a vědomě své setkání pojmenovali s odkazem na IV. sjezd Svaz československých spisovatelů, který se konal v roce 1967. Akce se tehdy stala otevřeným protestem proti politice vládnoucího komunistického režimu a během tří dnů na ní vystoupili například Milan Kundera, Václav Havel, Ludvík Vaculík, Ivan Klíma a Pavel Kohout. Jedním z řečníků byl i Milan Uhde, který vystoupí dnes mezi prvními řečníky.

Hlavní náplň aktuálního literárního setkání představuje čtveřice tematických bloků. O vztahu mezi literaturou a českou společností promluví například filozof Václav Bělohradský a spisovatelka Petra Hůlová. Dnešní část programu uzavře debata o poezii, ve které vystoupí mimo jiné básníci Adam Borzič a Ondřej Buddeus.

V sobotu se účastníci sjezdu chtějí věnovat poměrům v české próze a státní kulturní politice s důrazem na financování literatury. Vystoupí literární teoretik Petr A. Bílek, prozaik Jiří Kratochvil nebo šéf Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka. Po všech čtyřech příspěvcích následuje panelová diskuse.

Asociaci spisovatelů založilo koncem minulého roku několik českých prozaiků a básníků. Existující profesní organizace, Obec spisovatelů, podle nich dlouhodobě selhává v hájení oborových zájmů a celý obor diskredituje. Asociace chce usilovat například o vznik Státního fondu literatury nebo založit a provozovat Literární dům, který podle ní v České republice citelně chybí. V čele asociace stojí spisovatel Jan Němec.