Portrét zobrazuje nevlastní matku surrealistického básníka a dramatika Georgese Neveuxe (1900 až 1982), který patřil k okruhu prvních přátel českého malíře po jeho příchodu do Francie. V Paříži pak v roce 1922 vytvořil tři portréty. První z nich zobrazoval jeho budoucí ženu, dceru Louise D. Germainové Nadine, který je dnes v NG, druhým byl portrét architekta Augusta Pereta a posledním portrét Marguerite Neveux. Společnost Adolf Loos Apartement and Gallery obraz nabízela s vyvolávací cenou 4,1 milionu korun.

Milan Knížák, který svůj nesouhlas s tím, že NG vede Jiří Fajt, projevuje opakovaně, ve středu zaslal dopis ministru kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL). "O tomto nákupu se nikdo neradil s odborníky ze Sbírky moderního a současného umění a NG na aukci zastupoval někdo zcela cizí," uvádí v něm o nákupu Šímova díla. Dodává, že Šíma je v NG dobře zastoupen a jím popisovaný způsob získání obrazu označuje jako korupci.

"Milan Knížák rozšiřuje lživá a manipulativní tvrzení. (...) Možnost získat unikátní Portrét Marguerite Neveux byla samozřejmě diskutována s odborníky uvnitř i vně Národní galerie. Bez této odborné diskuse bych nikdy nákup obrazu nemohl dovolit," řekl dnes ČTK Fajt. Obraz dražil osobně. "Z důvodů zachování anonymity a dosažení co nejnižší ceny telefonicky. Před aukcí jsem nákup konzultoval s ředitelem odboru muzeí a galerií MK, který ho schválil," dodal. Ministerstvo kultury ČTK sdělilo, že nákup obrazu prošetřuje.

Vydražený obraz pocházející z majetku malířovy rodiny podle něj ve stálé expozici Národní galerie vytvoří barevně i kompozičně sladěný protějšek k Šímově obrazu Nadine Germainové z téhož roku. "Nepočetný galerijní soubor z raného tvůrčího období Josefa Šímy včetně Portrétu Marguerite Neveux bude novinářům i veřejnosti v nejbližších dnech představen ve Veletržním paláci," uvedl ředitel.

Podotkl, že aukce platí celosvětově za nejobjektivnější způsob stanovování tržní ceny uměleckých děl. Pokud se v aukci objevují významný umělecká díla, jež jsou prohlášená za kulturní památku, může stát na dílo uplatnit předkupní právo. Dílo pak může koupit za vyvolávací cenu či za jinou sumu, na niž se s majitelem díla dohodne. Na Šímův portrét ale stát předkupní právo uplatnit nemohl.