"V hlavních rolích Bertieho Woostera a komorníka Jeevese se představí Jiří Suchý z Tábora a Pavel Oubram. Autorkou výpravné a hravé scénografie je Jana Špalová, kostýmy pochází z dílny Anety Grňákové. Bláznivé taneční výstupy jsou dílem choreografa Martina Packa," řekla dnes novinářům Šubrtová.

Připomněla, že Pelham Grenville Wodehouse patří k nejoblíbenějším anglickým humoristům, mezi jehož fanoušky se řadí i královna Alžběta II. Nejslavnějšími postavami, které tento mistr jazykové komiky a situačních gagů vytvořil, je mladý pán Bertie Wooster a jeho věrný komorník Jeeves. Příběhům této dvojice věnoval Wodehouse 35 povídek a 11 románů, které inspirovaly i Zdeňka Jirotku k vytvoření jeho slavného Saturnina.

Wodehouse je podle režisérky Schlegelové oblíbený proto, že píše idyly. "V jeho knihách nikdo neumírá, nejtěžším onemocněním je kocovina a nejsprostším slovem proklatě. Je to stará dobrá Anglie, která sice nikdy neexistovala, ale kterou spousta z nás miluje jako zemi zaslíbenou," uvedla.

Mezi Jirotkovým Saturninem a Wodehousovým Jeevesem je podle ní rozdíl: Saturnin je snílek a dobrák, Jeeves je mnohem ostřejší povaha, satyr ve fraku. Nemyslí si, že britský humor je nějak zvlášť blízký českému. Navíc pro vybroušenou konverzaci čeština není úplně nejvhodnější jazyk, angličtina je rychlejší, má větší intonační škálu, uvedla.

Režisérka je ráda, že Šubrtové Zavolejte Jeevese, je česká premiéra. "Já jen nerada zkouším něco, co jsem už předtím desetkrát viděla kvalitně udělané jinými kolegy. Pak mám pocit, že je trochu zbytečné, abych si vymýšlela jedenáctou variantu," dodala.

Sluhu Jeevese si zahraje Pavel Oubram, kterého diváci mohou vidět v úspěšné inscenaci Jihočeského divadla Saturnin v roli Slabihoudka. "Jeeves a Saturnin jsou si na první pohled podobní především proto, že si v každé situaci vědí rady. Jeeves mi přijde ještě mnohem vychytralejší," řekl Oubram novinářům.

Premiéra začíná v Jihočeském divadle v pátek v 19:00.