Zájemce popíše na webu projekt, stanoví rozpočet a časový limit, dokdy chce částku či služby zajistit. "Tento nástroj, určený pro mladé kreativní lidi, by tu měl zůstat a rozšířit dav fanoušků," uvedl. Model má příští rok začít fungovat také v zahraničí.

První měsíc bylo na webu devět projektů, tři už byly úspěšně uzavřeny. "Rozpracované máme čtyři projekty. Potěšilo nás i to, že se kromě financí podařilo získat i nepeněžní podporu v hodnotě 20.000 korun," řekl manažer. Jde hlavně o služby, materiál a znalosti.

Prvními projekty, které v Everfundu uspěly, jsou nový festival Náplavka k světu na nábřeží v Plzni, dokumentarista Bohdan Bláhovec s filmem o tom, jak se Plzeň stává kulturní metropolí, a Budějovický majáles, který nasbíral nejvíce peněz. O peníze se dále ucházejí dílna na vazbu knih a klubovna skautů. "Žadatelé nabízí dárcům odměny, které by jinde nesehnali. Například společné večeře," uvedl.

Platforma funguje na principu komunitní spolupráce. Do projektů mohou vstoupit také firmy a využít ho jako nástroj k plnění společenské odpovědnosti a sponzoringu.

Podle Kašpárka existují v ČR čtyři různě úspěšné servery zaměřené jen na posílání peněz. "Některé se snaží mít co nejvíce projektů a zřejmě také pro sebe co nejvíce vydělat. My jsme neziskový subjekt a potřebujeme jen pokrýt fixní náklady. S lidmi se opravdu setkáváme a interaktivně je propojujeme, aby se posouval celý ten ekosystém lidí, co něco tvoří," řekl. Další setkání bude 18. června.