Otevření památníku pro širokou veřejnost bude následovat po slavnostní ceremonii naplánované na 15. května a po šesti dnech, kdy bude památník nepřetržitě přístupný pozůstalým obětí, záchranářům a zdravotníkům a dalším lidem přímo postiženým teroristickými útoky. Uvedl to Joe Daniels, ředitel Národního památníku a muzea 11. září.

V muzeu budou k vidění dvě expozice vystavěné na základech komplexu budov obchodního střediska. První z nich nazvaná "In memoriam" bude poctou 2983 lidem zabitým 11. září 2001 a také šesti obětem bombového útoku u budovy z 26. února 1993. Druhá výstava bude vyprávět příběh teroristického útoku z 11. září a toho, co mu předcházelo.

Původní plány počítaly s otevřením muzea už před třemi lety, tedy k desetiletému výročí útoků. Stavební práce ale nabraly zpoždění, mimo jiné v důsledku záplav způsobených hurikánem Sandy nebo sporů s majitelem pozemku, které zastavily práce téměř na celý rok.

Plánovaná cena vstupenky 24 dolarů (asi 480 korun) rozlítila některé pozůstalé obětí. Jim Riches a Sally Regenhardová, kteří ztratili 11. září své syny v řadách zasahujících hasičů, vyjádřili už dříve své zklamání: "Muzeum nikdy nemělo být turistickou atrakcí generující zisk s vlastním rozpočtem a vstupným."

Daniels uvedl, že rodinní příslušníci obětí nebudou vstupné platit, stejně jako záchranáři, zdravotníci a děti do pěti let. Každé úterý od 17 do 20 hodin pak bude vstupné zdarma pro všechny.

Nadále bez poplatku bude přístupné také náměstí Memorial Plaza, které jen v loňském roce navštívilo 5,3 milionu lidí.