Expozici předala stavební firma s třiapůlměsíčním zpožděním. Podle ředitelky muzea Veroniky Rybové je zde stále nefunkční audiotechnika a musí se předělat i část grafických polepů. "Letos jsme kvůli tomu přišli řádově o půl milionu korun na tržbách, což je pro menší muzeum s rozpočtem čtyři miliony korun zásadní ztráta. Předpokládané ztráty jsme řešili tím, že jsme zrušili úspory - rezervní fond a fond investic," řekla dnes ČTK Rybová. O další peníze přišlo muzeum kvůli zbytečné reklamě. "Přišli jsme zároveň o první vlnu zájmu, kterou jsme masivní reklamou podporovali. Navíc došlo k poškození naší pověsti i pověsti Olomouckého kraje," doplnila Rybová.

Podle vedení kraje je stále problémem ozvučení tvořené 11 reproduktory, do kterých je pouštěn rozdílný zvukový komentář, a při větším počtu návštěvníků dochází k rušivým přeslechům. "Olomoucký kraj nyní zajišťuje odborné posouzení, které se bude zabývat jak funkčností projektu navrhnutého ozvučení, tak případnou úpravou stávajícího stavu, nebo návrhem jiného řešení ke zprovoznění expozice," řekla Navrátilová.

Vedení kraje už dříve avizovalo, že po stavební firmě Horstav, která zakázku na vybudování expozice vyhrála, bude požadovat podle smlouvy sankci. Ta se už na podzim vyšplhala podle náměstka hejtmana Radovana Rašťáka na více než tři miliony korun. "Penále za pozdní dokončení vymáháno bude, ale jeho výše může být ovlivněna případným zaviněním ze strany nesprávně zvoleného řešení v projektové dokumentaci," doplnila mluvčí kraje. Zástupci Horstavu však pochybení ze své strany už dříve odmítli. Jednatel společnosti Michal Horák ČTK řekl, že v projektu nebyly vyjasněny technické parametry zvuku a všechno se projektovalo a vyvíjelo za provozu.

Nová expozice o geologii byla vybudována ve zrekonstruovaných prostorách muzea. Návštěvníci se v ní mají vydat po spirále zachycující vznik a vývoj Země a zároveň geomorfologický vývoj Jesenicka. Součástí expozice mají být filmy, dokumenty BBC, fotografie, sbírkové předměty a modely. Nechybí ani videomapping, který využívá projekci ve volném prostoru. Návštěvníky má expozicí provázet hlas herce Arnošta Goldflama. Podle ředitelky jde o poslední ze stálých expozic, kterou chtělo muzeum zrekonstruovat.

Alena Horáková ktp