Film Roura pojednává o plynovodu vedoucím ze Sibiře na západ, na kterém z velké části závisí ekonomická stabilita Evropy i Ruska. Podle tvrzení Vladimira Putina totiž pochází polovina ruského státního rozpočtu z ropného a plynárenského průmyslu. Plynovod spojil v roce 1983 zásoby plynu na Sibiři s evropskými spotřebiteli. Dokumentarista Manskij zaznamenal životy obyčejných Rusů roztroušených kolem 'roury' plynovodu. Zachytil výlov zamrzlé sibiřské řeky plné mrtvých ryb, svatbu v oprýskané panelákové budově v Chabarovsku, pravoslavnou mši v odstaveném železničním vagonu i psí boudu z vyřazené pračky. Nabízí i ukázky využití plynu v Evropě, například ve strašnickém krematoriu v Praze nebo při karnevalu v Kolíně nad Rýnem. Zaznamenává i nostalgii po dobách Sovětského svazu nebo Německé demokratické republiky.

"Vypráví o životě na planetě Zemi. O tom, čím žijeme, proč jsme takoví, jací jsme, co nás spojuje a co nás rozděluje," uvedl o snímku Manskij. "O různých podobách života v různých koncích Evropy. Ukazuje každodenní, rutinní život a snaží se v něm najít zrnka, z nichž vyrůstají různé národy, různé kultury, různé státy, různé politiky," dodal.

Vitalij Manskij se narodil v roce 1963. Je jedním z nejznámějších ruských dokumentárních režisérů a producentů. Ve světě filmu debutoval v roce 1989 a od té doby natočil přes dvě desítky filmů. Jeho snímky byly uvedeny na více než dvou stovkách filmových festivalů včetně v Cannes, San Sebastianu, Locarnu, Amsterdamu, Mnichově, Montrealu nebo Turíně.

Leitmotivem Manského tvorby je ohledávání fenoménů ruského života. Zaměřuje se také na nejvýraznější politické osobnosti. Velkou pozornost vyvolala v roce 2001 jeho trilogie Rudí carové. Za filmový portrét Putina si vysloužil nařčení ze spolupráce s Kremlem, což odmítá.