"Jsme v Sudetech a města a obce byly postiženy důsledky války a pak i komunistickým režimem. Ale nyní jsme v situaci, kdy máme velký rozpočet, kapacity a mladé lidi, kteří do toho chtějí investovat čas. Ale je potřeba se zabývat nějakou vizí, kam bychom měli směřovat. A součástí toho je i jak budeme pracovat s veřejným prostorem," řekl ČTK Kříž.

Studenti po debatách s místními občany navrhli pět variant nové podoby náměstí. Návrhy přitom sahaly od zatravněné plochy se stromy až po moderně vyhlížející vydlážděný prostor, který by se sbíhal k historické Dlouhé stoce, která náměstím vede a nyní je hluboko pod jeho úrovní.

"Pro architekty a studenty architektury zvláště je možnost působit přímo na místě, komunikovat s místními a vcítit se do pocitů obyvatel k nezaplacení. Když se naskytla možnost uspořádat workshop s podporou celé obce a jejích obyvatel, nebylo proč váhat," uvedl další z pořadatelů Jan Lebl.

Podle místostarosty Josefa Havla (nez.) výsledky workshopu nejsou pro město závazné. "Jde spíše o inspiraci a nápady, jak bychom mohli někdy v budoucnu s úpravami náměstí postupovat," řekl dnes ČTK.