"Diváci pokaždé uvítají možnost získat vstupenky jen za čtyři desetikoruny. Pro dramaturgy to znamená příležitost zalovit ve starších distribučních vodách a dostat zase na plátno filmy, které si ho stále zaslouží, i když už byly nahrazeny dravějšími novinkami," komentovala to ředitelka Aera Zuzana Kameníková.

Až do konce srpna pokračuje také královéhradecká mutace přehlídky v Biu Central a už podruhé se k akci od srpna připojuje také brněnské univerzitní kino Scala. Obě mimopražská kina nabídnou projekce za 40 korun rovněž v podvečerních časech. Filmové léto ve všech kinech v Praze, Brně a Hradci Králové trvá až do 31. srpna. Podle Urbancové této možnosti využilo v Praze a Hradci Králové přes sedm tisíc diváků.

Od prvního ročníku Pražského filmového léta, který se konal v roce 2010 pouze v žižkovském Aeru, se přehlídka postupně rozšířila až do letošních pěti kin. Přesný program se liší kino od kina, pro všechny dramaturgy však platí stejné pravidlo: zařadit do přehlídky nejoblíbenější filmy těchto pěti kin za uplynulý rok.

Z oscarových titulů se návštěvníci mohou těšit na držitele ceny za nejlepší film, černou komedii z divadelního prostředí, Birdman s Michaelem Keatonem v hlavní roli. Držitelé Oscara za herecké výkony v hlavních rolích, Eddie Redmayne a Julianne Mooreová, znovu zazáří ve filmech Teorie všeho o slavném astrofyzikovi Stephenu Hawkingovi a filmu Pořád jsem to já o ženě zápasící s Alzheimerovou chorobou. Program nevynechá ani držitele Oscara za nejlepší cizojazyčný film a mnoha dalších filmových cen, polský snímek Ida o jeptišce, která po válce odhaluje své židovské kořeny, ani další favority na tuto cenu, Například diváky oblíbené Divoké historky nebo kritiky ceněného Leviatana.

Ani letos se program neobejde bez restaurované kultovní klasiky. Diváci si mohou přijít zavzpomínat na Fincherovo legendární drama Klub rváčů z roku 1999 nebo Hitchcockův klasický thriller Okno do dvora s Jamesem Stewartem a Grace Kellyovou.

Dokumentární tvorbu na přehlídce zastoupí české i zahraniční tituly: Hledání Vivian Maier o posmrtně objevené fotografce, pseudodokument Nick Cave: 20.000 dní na Zemi nebo populární dokument Stále spolu o svérázné rodině Mlčochových.

Z domácích projektů se do programu dostal například výrazný film Kobry a užovky s bratry Hádkovými v hlavních rolích nebo celovečerní dokument Olgy Sommerové Magický hlas rebelky o Martě Kubišové.