Experti se budou zabývat problémy společnosti. Města se rozšiřují a vzdálenosti, jež většina obyvatel musí podnikat do zaměstnání, službami a zábavou, se neustále zvyšují. Naopak peněz na udržování a zlepšování komunikací, inženýrských sítí a veřejných služeb ubývá.

S urbanismem souvisí i sociální otázka. Bohatí se koncentrují do uzavřených společenství, zatímco jiní mohou zůstat uvězněni v sociálních a etnických ghettech. Zvětšuje se i trhlina mezi pravomocemi a pocitem odpovědnosti. Setkání by mělo pomoci zodpovědět otázku, kdo by měl převzít odpovědnost za to, jak bude okolní prostředí vypadat v budoucnu.

Asociace sdružuje akademiky a mladé výzkumníky ze 150 evropských škol urbanismu a plánování. Podle profesora Karla Maiera z Fakulty architektury jde o lidi, kteří mají odborně blízko k tomu, co se děje s evropskými městy a regiony. Konference se tak zúčastní experti z evropských zemí a také například z Číny, Japonska, Austrálie, Nového Zélandu nebo Kanady.

Například hlavní host kongresu Iván Tosics z Metropolitního výzkumného ústavu v Budapešti bude přednášet o tom, jak se změnilo plánování v postsocialistických zemích za posledních 25 let a jakou cestou by se měla východní Evropa vydat.