Landscape festival Praha se koná do 27. září. Stejně jako minulý rok bude vstupné zdarma. Podle pořadatelů zájemci uvidí výstavy týkající se krajinářské architektury i změn v evropském veřejném prostoru.

Výstava Sdílená města v Galerii Jaroslava Fragnera ukazuje 25 nejlepších prací přihlášených do soutěže o Evropskou cenu za městský veřejný prostor, kterou vyhlašuje Centrum současné kultury v Barceloně ve spolupráci s různými evropskými institucemi zabývajícími se architekturou. Expozice nabízí mimo jiné vítězné projekty Propletené údolí ze španělského Elxu a renovaci přístavu Vieux-Port v Marseille.

Druhá výstava v pražské galerii přibližuje soutěž o Cenu Petra Parléře, která slouží představitelům měst a obcí, kteří hledají vhodné řešení pro veřejný prostor nebo stavbu ve veřejné správě a mají zájem o spolupráci s nezávislými architekty. Soutěže se za dobu jejího trvání zúčastnilo 74 měst, některá opakovaně, a vzniklo 114 soutěžních zadání. "Soutěž mapuje obrodu zájmu o urbanismus a rehabilitaci jeho dříve pošramocené pověsti, zájmu o urbanismus jako legitimní součásti celospolečenského vědomí a veřejné diskuse," uvedl zakladatel soutěže architekt a urbanista Jan Sedlák.

Více informací se nachází na www.landscape-festival.cz.