Restaurátorské práce se letos zaměří zejména na nejvyšší třetí etáž sloupu. Kompletní restaurování podstoupí socha Panny Marie, hlavice pilíře, tělo pilíře s obláčky a hlavičkami andělíčků a samostatné sošky andílků. Bude se pracovat i na střední části včetně horní římsy, která se dokončí příští rok.

Již v předchozích dvou letech byly z Poličky odvezeny nejvíce poškozené sochy svatých - Václava, Víta, Karla Boromejského a Šebestiána. Po kompletním restaurování jsou zatím umístěny na hradě Svojanov, kde by mohly zůstat trvale. Letos začnou práce na kopiích soch světců z pískovce z dolnoslezské části Polska.

Letošní první etapa bude stát 1,2 milionu korun. Přes polovinu peněz město získalo od ministerstva kultury a z grantu Pardubického kraje. O dotace bude muset žádat i v dalších letech, původní záměr sehnat finance z Norských fondů nebyl úspěšný.

"Kopie soch nám, bohužel, ministerstvo nehradí. Budeme je platit z rozpočtu města, případně z příspěvku Pardubického kraje," uvedla Mastná.

Poličský morový sloup je národní kulturní památka. Měří 22 metrů. Na výtvarné podobě se podíleli český architekt František Maxmilián Kaňka a sochař Jiří František Pacák, který na sloup zhotovil devět svatých. Na vrcholu je Panna Marie s andílky. Podle některých odborníků sloup patří k nejkrásnějším v zemi.