Součástí prohlídky je kuchyně či sklady porcelánu nebo sezonních věcí. "Chceme místnosti severního traktu zámku vrátit do stavu, odpovídajícího posledním Trauttmansdorffům, kteří tady provedli velikou rekonstrukci v roce 1927," řekl kastelán. Lidé se podívají do prostor, kde se na zachovaném sporáku připravovaly zámecké pokrmy, v pekárně uvidí pec, díže na těsto, závěsné váhy či rozměrný dřevěný vál. Získají také představu, jak bývala zařízena úřednická jídelna. Raritou je původní kuchyňský sporák, který v roce 1945 přestěhovali do tehdejší zotavovny na hrad Velhartice a až letos se vrátil zpět na Horšovský Týn.

Součástí prohlídkové trasy je i takzvaný magacín, tedy sklad četných sbírek porcelánu, skleněných servisů a dalšího nádobí, které muselo být dosud v depozitáři. Šlechtické rody měly velké servisy o desítkách kusů. "A my historicky víme, že jenom těch servisů o 60 kusech tady bylo nejméně pět. Je k tomu sada skleniček broušených a s rodovými erby, s malovanými erby, s označením rodu," vyjmenoval Rosendorfský. V další místnosti jsou stovky kusů černého a kameninového nádobí, pekáčů a forem.

V příručním skladu uvidí návštěvníci kromě ubrusů, povlaků a ubrousků také dochované betlémy, církevní ornáty a další zajímavosti. Překvapením bude například skříňka s vystavenými funeráliemi, jako je posmrtná maska Napoleona Bonaparta nebo klíček od rakve hraběnky Trauttmansdorffové.

Lada Pešková rot