Letošní ročník zpestří očekávané otevření Národního centra tance a divadla. "Máme tu čest být vůbec prvními, kdo v nově zpřístupněných prostorách této barokní perly uvede svůj program. Diváci se mohou mimo jiné těšit i na Barokní noc, která ovládne zámek na celý jeden večer. Účastníci školy si naopak vybírali z širší nabídky kurzů než kdy předtím," uvedla Marková.

Lektoři povedou výuku v nástrojových, pěveckých, hereckých i tanečních třídách. "Snažíme se kurzy otevřít co největšímu počtu hudebníků napříč věkem i zaměřením. Třídy jsou proto profilované podle různých stupňů obtížností a hudebních období, takže se daří oslovovat nové zájemce. Mezi lákadly letošního ročníku budou jistě třídy sólového zpěvu vedené Španělkou Beatriz Lafont s německým tenoristou Johannesem Weissem," uvedla Marková.

Poprvé do Valtic dorazí drážďanská hobojistka Luise Haugková nebo odborník na historický tanec z Nizozemska Lieven Baert. Specialitami ročníku bude třída pro nástroje cink, barokní clarinu nebo klasicistní klarinet. Pořadatelé také soustavě rozvíjejí kategorii pro děti a mládež, letos se pro ně poprvé otevírá hudebně dramatická třída, kterou povede choreografka a tanečnice Hana Slačálková.

Na výuku a doprovodné akce navazuje večerní program pro širokou veřejnost s názvem Rendez-vous, jehož součástí bude jedinečná Barokní noc. "Kulturně společenský večer nabídne návštěvníkům možnost spatřit nově přístupné prostory zámeckého areálu, ale také zakusit atmosféru renesanční a barokní dvorní zábavy," doplnila Marková.

hor rot