"Je krásná, velice krásná," řekl Gere o ceně a dodal, že na festival přijel rád. Připomněl Václava Havla, s nímž byl v kontaktu, i když se spolu nikdy nesetkali, kterého si vážil kvůli jeho vztahu k dalajlamovi. Uvedl, že pochází z města mnohem menšího, než jsou Karlovy Vary, že na herectví se dal jako devatenáctiletý. "Jsou to příležitosti, kdy si uvědomím, co vlastně dělám. Dělám to už 46 let. Je krásné vyprávět příběhy - my si tím vyděláváme. Každý člověk má svůj vlastní příběh a setkávají se, protože jsme součástí propojeného vesmíru," uvedl herec, který na jevišti poklekl na jedno koleno a poklonil se Bartoškovi. I tomu přítomní aplaudovali vstoje - to když Eben, Bartošku zotaveného po vážné chorobě, přivítal na obvyklém místě ve 12. řadě. Jeho přítomnost označil za luxusní dárek.

Zvaní hosté pak v zaplněném hledišti zhlédli novou znělku, kterou režisér Martin Krejčí natočil s loňským držitelem Křišťálového glóbu Melem Gibsonem. V publiku byli například ministr kultury Daniel Herman, bývalý prezident Václav Klaus s chotí Livíí, velvyslankyní na Slovensku, a herečka a někdejší první dáma Dagmar Havlová.

Promítání filmu Time Out of Mind pak uvedli i herečka Jena Maloneová a režisér Oren Moverman. Gere v něm ztvárnil bezdomovce v současném New Yorku, jehož jedinou nadějí v bezvýchodné situaci je dávno odcizená dcera, k níž se snaží najít cestu.

Ceremoniál byl vzhledem k festivalovému jubileu poněkud odlišný. Marek Eben se na jeviště dostal stejně jako v Laterně magice přímo z plátna - z předtočeného filmu, jehož hlavním předmětem byl narozeninový dort. Účastníky večera pozval na téměř padesátiminutovou pouť festivalovými ročníky, kterou živě komentoval, zatímco na plátně ji připomněly sestřih dobových dokumentů i animované hrané sekvence.

Několikrát se z hlediště ozval spontánní potlesk - to když se v nich objevil bývalý prezident Havel či Bartoška s uměleckou ředitelkou Evou Zaoralovou, kteří festivalovou štafetu převzali před dvaadvaceti lety.

Než Bartoška předal hlavní festivalovou cenu, upozornil, že padesát let v životě člověka je relativně krátká doba, zatímco stejný časový úsek v životě kulturní události je doba dlouhá. "Nevíme, jak poběžíme dlouho, ale běžíme, baví nás to a hlavně nás to naplňuje. Věřím, že k vaší i naší radosti poběžíme ještě hodně dlouho," řekl. Poděkoval sponzorům i divákům, bez nichž by festival ztratil smysl.

Přejezd Gera s dalšími hosty otevřenými vozy z Grandhotelu Pupp ke kinosálu sledovaly i v parném podvečeru tisíce lidí. Stejně jako Gibson loni a John Travolta rok před ním se i Gere vydal mezi čekající a několika z nich se podepsal. "Zdravím všechny fanoušky a milovníky mých filmů," řekl nečekaně do mikrofonu, který vzal moderátorovi před Thermalem.

První festivalový den se protáhne dlouho přes půlnoc. Organizátoři ho pojali jako svátek těch, kteří mu dávají charakter - filmových fanoušků. Ozdobeni motýlkem u krku a v případě dívek s rudě nalíčenými rty zaplnili v rámci filmové noci lázeňské centrum. Čekaly je koncert kapely Lucie, audiovizuální show performera Vladimira 518 či projekce dokumentu Miroslava Janka Filmová lázeň mapujícího minulé ročníky.

Náklady na pořádání MFF činí 130 milionů korun. Stát přispívá dotací 30 milionů, osm přidalo město a sedm Karlovarský kraj. Zbytek hradí partneři. Tržby ze vstupenek a festivalových pasů činily loni zhruba pět milionů.