Přehlídka se koná jednou za tři roky, letos jde o sedmý ročník. Volně navazuje na zlínské salony 30. a 40. let 20. století, které se zaměřovaly na soudobé umění. Jejich iniciátorem byl Jan Antonín Baťa, jehož soukromá sbírka se stala základem kolekcí zlínské krajské galerie. První obnovený Zlínský salon mladých se konal v roce 1997, od roku 2005 prezentuje i mladé autory ze Slovenska. Ve Zlíně se každé tři roky koná také Nový zlínský salon, který představuje současné české a slovenské umění.

Moravec je absolventem pražské AVU, ve Zlíně představuje práci Hand in glove. "Jedná se o záznam intervence do vídeňského muzea sochaře Gustina Ambroziho. Do Ambroziho sochy Das Sein vložil plechovku, která prochází implozí a následnou deformací," uvedla Šmardová. Procesem imploze, při které se těleso, objekt nebo hmota zbortí do vlastního objemu nebo je porušena vyšším tlakem prostředí, ve kterém se nachází, se autor zabývá poslední dva roky.

Absolventem pražské AVU je také Sikora, porota ocenila jeho video Tešenie (2014), které je považováno za manifest autorovy životní filozofie. Rosenfeldová je studentkou ateliéru malby na pražské UMPRUM, na salonu měla své video Souběžné naděje (2015). "Je zajímavá, že všechna letos oceněná díla jsou nemateriální povahy," podotkla kurátorka.

Laureáty minulého ročníku byli Matyáš Chochola a Juraj Gábor, který také usedl v letošní porotě. Galerie dnes představila také katalog letošního salonu. Krajská galerie díla laureátů vždy odkoupí do svých sbírek, uspořádá jim také samostatnou výstavu. Letošní salon začal v polovině května, potrvá do 20. září. Díla jsou k vidění v krajské galerii a ve zlínském zámku, poté budou vystavena v Praze a Bratislavě.