Umělecký ředitel této mezinárodní přehlídky Karel Och na dnešním setkání s novináři v Praze dále řekl, že v soutěži Fórum nezávislých bude debut Jana Těšitele nazvaný David. Je příběhem mladíka, který si s přibývajícím věkem uvědomí, jak jeho mentální postižení ovlivňuje chování jeho rodičů a rozhodne se utéct do Prahy.

Jubilejní padesátý ročník karlovarského festivalu se uskuteční od 3. do 11. července a podle už dříve ohlášených informací udělí cenu za přínos české kinematografii Ivě Janžurové. V nové znělce se představí loňský držitel Křišťálového glóbu Mel Gibson. Zahájení bude pojato jako oslava filmu a filmových fanoušků, kteří na festival jezdí a dělají ho mimořádným - loni bylo vydáno 131.000 vstupenek. Na zahájení naváže filmová noc doplněná koncertem kapely Lucie, audiovizuální show performera Vladimira 518 a projekcí dokumentu Miroslava Janka Filmová lázeň mapujícího minulé ročníky. Přiblíží je i kniha umělecké poradkyně festivalu Evy Zaoralové Příběh festivalu.

"Snímek Domácí péče debutujícího Slávka Horáka upíná pozornost k obětavé ošetřovatelce, které osud postaví do cesty těžko překonatelnou překážku, a o vážných věcech vypráví s jemným humorem. V hlavních rolích se v něm představí Alena Mihulová a Bolek Polívka. Prušinovského Kobry a užovky jsou nekompromisním dramatem dvou bratrů vyrovnávajících se různými způsoby s bezútěšností a nedostatkem prostředků na středočeském maloměstě. Do hlavních rolí obsadil Matěje a Kryštofa Hádkovy," uvedl Och.

Podle něj bude hlavní soutěž "velmi mladá", věkový průměr režisérů činí 39 let. "Ze 13 titulů je sedm debutů, ale mnozí jejich tvůrci jsou zavedenými dokumentaristy," uvedl.

Ve Varech bude z domácí tvorby dále uveden slovensko-český debut Ivana Ostrochovského Koza pojednávající o stárnoucím olympijském boxerovi, který se vydává napříč Evropou za svou poslední prohrou. Na plátně se objeví i digitálně zrestaurovaná verze filmu Karla Zemana Vynález zkázy. Jde o aktivitu jeho pražského muzea. Šance uvést i obnovené Passerovo Intimní osvětlení je prý stále otevřena.