"Je to můj program snů, silná muzika. Je pro mě skvělé dirigovat podobné koncerty," uvedl na dnešním setkání s novináři Saraste.

S devatenáctiletou norskou houslistkou Frangovou ČF provede Korngoldúv Houslový koncert D dur z roku 1945, v němž autor částečně vychází ze své filmové tvorby. Rakouský skladatel Korngold, rodák z Brna, v závěru 30. let 20. století odešel do Spojených států, čímž unikl jisté perzekuci. Je pokládán za jednoho ze zakladatelů filmové hudby. Partitura k filmu Dobrodružství Robina Hooda mu podle jeho slov zachránila život, neboť mu poskytla příležitost k útěku před nacistickým režimem.

"Dílo Korngolda si hledá své místo na koncertních pódiích. Koncert D dur je jeden z nejromantičtějších koncertů, přesto to není žádný Disneyland nebo něco přeslazeného. V díle je skvěle vybalancována rovnováha mezi houslemi a velkým orchestrem," podotkla Frangová, která na sebe výrazněji upozornila již ve dvanácti letech, kdy pod vedením Marisse Jansonse vystoupila s Filharmonií Oslo.

Na rozdíl od Korngolda se dirigent Saraste filmové hudbě nevěnuje, vnímá ji však pozitivně. Zejména využívání klasické hudby na filmovém plátně. "Například v Batmanovi je v pozadí slyšet úryvek Mahlera. Je dobře, když se klasická hudba stává součástí popkultury," řekl ČTK Saraste.

Skladatelé filmové muziky se podle něho neobejdou bez znalosti klasiky. "Nejdříve musíte poslouchat Ravela, Stravinského a Korngolda, a pak se můžete teprve pustit do Hvězdných válek," dodal.