Výstavu město připravilo s Katedrou výtvarné výchovy Univerzity Palackého, která spolupracuje s Univerzitou v Mariboru, kde malířka působí. Podle kurátorů výstavy nejde o retrospektivní výstavu, tři desítky pláten představují výběr z malířčiny tvorby od roku 1990 do současnosti. "Ve výběru, který sestavil pan Janez Balažic, jsou ukázky z cyklů Příběhy, Tváře, Deník slečny Silvy Blondy či Zahrady. Ústředním grafickým prvkem výstavy je obraz s názvem Zelený kruh, olej na plátně z roku 2009. Patří do cyklu s názvem Pocta Marleně Humek," uvedla Prudilová.

Anica Krašnaová Kocijanová je podle kurátorů výstavy renomovanou slovinskou umělkyní, která měla doposud 80 samostatných výstav doma i v zahraničí a zúčastnila se 180 kolektivních výstav. Expozice s názvem Anka Krašna - Obrazy bude otevřena ve čtvrtek 4. června za účasti autorky. Výstava potrvá do konce srpna.

Galerie Konírna letos slaví pět let od svého otevření. První výstavou v nové galerii v západním křídle zámku v Lipníku nad Bečvou byla v červenci 2010 expozice inspirovaná životem a dílem Jana Amose Komenského. V minulých letech například představila díla uměleckého kováře Igora Kitzbergera či předního představitele českého symbolismu přelomu 19. a 20. století Quida Kociána; expozice se tam přesunula z Císařské konírny Pražského hradu. Mezi nejúspěšnější loňské výstavy patřila expozice Ocelové sny uměleckého kováře Pavla Tasovského.

Město zámek, v jehož prostorách galerie vznikla, od roku 2002 opravovalo a náklady na obnovu památky dosáhly zhruba 60 milionů korun. Jen stavební úpravy zámecké konírny stály 25 milionů. Konírna se nachází pod střešní zahradou zámku. Památka pocházející z roku 1861 nemá v zemi obdoby, byla jednou z prvních zahrad tohoto typu na sever od Alp.