Předprodej vstupenek bude zahájen 1. června. Zájemci se setkají s klasickou a filmovou hudbou, folkem, alternativou, operou i tancem. V programu se představí mnoho tuzemských i zahraničních umělců v čele s houslistou Josefem Špačkem, flétnistkou Janou Semerádovou, violoncellistou Nicolasem Altstaedtem, Ivou Bittovou, Smetanovým triem, skupinou Bratři Ebenové, Filharmonii Hradec Králové nebo Dětskou operu Praha.

"Místo původně avizovaného vystoupení německé kapely Knoblauch Klezmer Band se v děčínské synagoze ve čtvrtek 22. října představí česká kapela Létající rabín. Pětičlenný ansámbl hraje klezmer, tradiční instrumentální hudbu východoevropských Židů," uvedla Johanovská.

Prolog festivalu se uskuteční u zříceniny kostela v Oybinu, kde 21. srpna vystoupí soubor Tiburtina Ensemble s hostujícím kontratenoristou Janem Mikuškem. Zahajovací koncert pak zazní 17. září v bazilice Všech svatých v České Lípě. Díla Antonína Dvořáka a Johanna Nepomuka Hummela provede Filharmonie Hradec Králové pod vedení Andrease Sebastiana Weisera.

Významnou kapitolou festivalu je i česko-německá spolupráce. Lípa Musica se v letošním roce představí na dvou tradičních místech v Großchönau a Žitavě. Více informací se nachází na www.lipamusica.cz.