Zahajovacím snímkem pro děti bude v pátek ráno Sedmero krkavců, při večerním zahájení bude promítán nový animovaný film Jana Baleje Malá z rybárny. Loni přitom českou tvorbu v soutěži reprezentoval jen snímek Jiřího Mádla Pojedeme k moři. Film si odnesl cenu za nejlepší hraný film pro děti, Petr Šimčák v hlavní roli získal Cenu města Zlína za nejlepší dětský herecký výkon v kategorii hraného filmu pro děti.

"Mimo soutěž bude uveden například loutkový film Malý Pán," uvedla Pášmová. Na festivalu se bude třinácti snímky prezentovat také Česká televize. Třetí řada animovaných Žížaláků bude soutěžit v kategorii krátkých animovaných filmů pro děti, celkem v ní budou čtyři české snímky. V sekci studentských filmů bude promítání devět českých filmů.

Nedělní Den s Českou televizí se ponese v duchu oslav 50. výročí Večerníčka, nebude chybět ani speciální Večerníčkovo kino. Při programu na náměstí Míru si děti budou moci vyzkoušet své znalosti v soutěži AZ Kvíz Junior, zatančit si s účastníky Star Dance Michalem Kurtišem a Alicí Stodůlkovou, vyzkoušet moderování Zpráviček či soutěžit ve Velké hře Toma Wizarda. Po celou dobu festivalu budou v Kině Čas promítány vybrané pořady dětského kanálu ČT:D.

Filmový festival začne v pátek, potrvá do 4. června, letos se koná 55. ročník. Uvedeno bude 363 snímků z 52 zemí, festival je letos zaměřen na německou kinematografii.