"Podařilo se jí v něm zachytit odhodlanou snahu hrdinky, která se po těžkých životních peripetiích včetně života na ulici snaží odrazit ode dna a pomalu se vrací do běžného života," charakterizovala snímek mluvčí projektu Martina Chvojka Reková.

S Mallory se život nemazlil. Ona se však po porodu syna dokázala vymanit z drogové závislosti a zvládla i období, kdy se ocitla s dítětem na ulici a žila jako bezdomovec. Mallory dnes na střední odborné škole studuje obor Sociální činnost a své uplatnění nakonec nalezla v pomoci těm, jejichž životy zná nejlépe - lidem na okraji společnosti.

"Dokument se dotýká řady celospolečenských témat, jako například dostupnosti sociálního bydlení, prevence proti drogám, ale také resocializace lidí, kteří se snaží získat nové postavení ve společnosti. Ve spolupráci s Platformou pro sociální bydlení, neziskovou organizací Sananim a poskytovatelem sociálních služeb Asistence chystají tvůrci filmu panelovou diskuzi, v plánu jsou i školní projekce," dodala Reková.

Třeštíková se s hrdinkou svého filmu setkala poprvé v roce 2002 v rámci filmového cyklu na téma Ženy a drogy, ve kterém byla Mallory příkladem matky, jež přestala po narození dítěte fetovat. A Mallory tehdy s drogami opravdu ze dne na den skoncovala, přestože její tehdejší život po návratu z komunity pro matky s dětmi a chráněného bydlení v pražském Sananimu byl zápasem o přežití. Režisérku zaujala bezprostředností a schopností jasně formulovat své myšlenky a pocity. Rozhodla se ji proto sledovat s kamerou, nejprve na vlastní pěst, později s podporou producentů společnosti Negativ Kateřiny Černé a Pavla Strnada.

"Návrat do společnosti byl drsný. Když jsem se naučila zvládat chutě a stres při výchově dítěte, narazila jsem na spoustu překážek a nedůvěru okolí. Pokud chceš sociální byt, musíš mít stálý příjem ze zaměstnání, což je s malým dítětem bez střechy nad hlavou nereálné. Poslední kapkou byl pokus získat holobyt v komplexu pro neplatiče, kámen úrazu byl totiž v tom, že jsem nebyla neplatič," popsala Mallory boj s úřady. Nakonec si pronajala soukromý byt, stál ji sice celou výplatu, ale syn se k ní mohl vrátit.

"Období, kdy žila Mallory na ulici, bylo dramatické. Vídaly jsme se často, situace se dost měnila, chtěli jsme zachytit bod zlomu. Nevěřila jsem, že jednání s úřady je tak frustrující a bude trvat tak dlouho. Příznačné je, že si musela pomoci sama," uvedla Třeštíková. O své hrdince mluví jako o bojovnici. Přiznává, že míra toho, co natočit a co zveřejnit, je u tohoto typu příběhů jedním z nejtvrdších oříšků.

"Nikdy jsem nelitovala rozhodnutí jít do natáčení a dnes i věřím, že tento dokument může být kompasem pro ty, kteří stojí na rozcestí. Bojujte, nikdo to za vás neudělá," komentovala to Mallory. Dnes se snaží především přežít synkovu pubertu a dodělat školu.

Film vznikl v koprodukci společnosti Negativ a České televize s podporou Státního fondu kinematografie a ve spolupráci s HBO. Jeho distributorem je Aerofilms.