"Celkově jsme v České republice utratili 32 miliónů dolarů, deset miliónů jsme utratili za herce. Zbytek jsme utratili za štáb a za infrastrukturu. Podle studií bývá návratnost pro zemi, kde se natáčelo, 100 procent," řekl novinářům koproducent filmu Matthew Stillman.

Praha ve filmu "hrála" Moskvu v 50. letech minulého století. Točilo se na Hlavním nádraží, v Národním muzeu, v metru na Andělu a na dalších místech. Zejména díky natáčení na Andělu se film dostal do širšího povědomí české společnosti, poprvé totiž byla kvůli natáčení zastavena část pražského metra a veřejná doprava v něm.

Důležité bylo podle autora knihy zachytit místa, kde lidé skutečně žili. "Nechtěl jsem, aby se postavy procházely kolem slavných památek, protože pak má divák pocit, že je na návštěvě v cizí zemi. Snažili jsme se najít více domáčtější místa," řekl.

Film líčí příběh sovětského válečného hrdiny Lva Děmidova, který po válce pracuje pro sovětskou tajnou policii. Když ale odmítne udat svou ženu, je ze dne na den degradován a poslán do vyhnanství. Tam narazí na činy sériového vraha, po kterém začne na vlastní pěst pátrat. Příběh knihy a filmu byl inspirován skutečným případem "rostovského řezníka" Andreje Čikatila, který v Sovětském svazu zabil až 53 lidí.

Za nepřijatelné označilo ruské ministerstvo kultury šíření filmu v ruské distribuční síti. Film je podle ministerských úředníků nepřípustné v Rusku promítat, protože prý zkresluje historická fakta.

Kniha Dítě číslo 44 vyšla v roce 2008 jako Smithova prvotina, dodnes získala sedm mezinárodních knižních ocenění. Byla přeložena do 36 jazyků, česky vyšla před šesti lety.