Žerotínský víkend se stane připomínkou prvního období historie zámku. Bude zaměřen na rod pánů ze Žerotína, kteří v roce 1565 započali se stavbou renesančního paláce na místě původního hradu. Návštěvníci uvidí výstavu Po stopách Žerotínů na prvním zámeckém nádvoří a vyslechnou si přednášku historika Tomáše Knoze.

"Koncert renesanční hudby souboru Capella Ornamentata přinese i svatební píseň, kterou neznámý autor napsal v roce 1589 k sňatku Karla staršího ze Žerotína a Barbory Krajířky z Krajku. Tato píseň je dnes součástí takzvaného Dobřenského foliáře, který je uložen ve Strahovské knihovně," uvedl Buš. Sobotní večer završí dvě představení Divadla historie v pohybu Exulis.

Víkend obohatí výstava historické květinové dekorace a nová expozice Stolování na Náměšti. V pěti zámeckých sálech přiblíží historii všeho, co souviselo s jídlem v historických obdobích. Návštěvníci uvidí množství jídelních servisů a dalších předmětů dosud ukrytých v depozitářích.

V dalších týdnech budou náměšťské oslavy pokračovat setkáním výtvarníků a výstavami plastik v areálu zámku, festivalem Folkové prázdniny, mistrovským kurzem české operní a písňové tvorby Moravian Master Class a dalšími menšími akcemi. Hudebním vrcholem letošního výročního roku bude 19. září Zámecký koncert s barokní operou Calisto Francesca Cavalliho. Závěrečnou tečkou bude na konci listopadu Zámecký adventní koncert se souborem Schola Gregoriana Pragensis.