Předchozí jednání, naplánované na 9. dubna, soudce odročil kvůli nedostatku dokumentů nutných pro konečné rozhodnutí. Sám Polanski, který žije ve Francii, nebyl u soudu v dubnu ani dnes přítomen.

Soudce Mazur minulý měsíc uvedl, že hodlá požádat americké úřady o další dokumentaci vztahující se k případu a že se chce rovněž obrátit na švýcarský soud, který americkou žádost řešil před pěti lety a rozhodl se extradici zamítnout.

Pokud by se krakovský soud nakonec rozhodl žádosti amerických úřadů o vydání Polanského vyhovět, konečné slovo v celé záležitosti bude mít polský ministr spravedlnosti.

Krakovská prokuratura dospěla v lednu k závěru, že jedenaosmdesátiletého filmaře, který má francouzský i polský pas, je možné do USA vydat, třebaže trestný čin, kvůli kterému Američané chtějí Polanského pohnat před soud, je podle polských zákonů promlčený.

Režisér v soudním procesu v USA sex s tehdy třináctiletou dívkou přiznal, trval ale na tom, že nešlo o znásilnění, nýbrž o pohlavní styk, se kterým dívka souhlasila. V USA je ale sex s nezletilci považován za znásilnění. Kdyby byl Polanski usvědčen, hrozilo by mu až 50 let vězení, uzavřel však s prokuraturou dohodu a byl uznán vinným jen v jednom ze šesti bodů obžaloby.

Následně byl odsouzen ke třem měsícům psychiatrického léčení v kalifornském vězení, kde strávil 42 dní. Soudce, který měl případ na starosti, dal v té době najevo, že by chtěl, aby byl Polanski potrestán dalším vězněním. Režisér kvůli tomu uprchl do Evropy.

Zneužitá žena mu později odpustila, americký soud však hodlá stále kauzu řešit a loni odmítl požadavek Polanského právníku, aby případ byl uzavřen.

Polanski s polskými úřady spolupracuje, několikrát byl kvůli kauze u výslechu a v únoru se zúčastnil i devítihodinového soudního jednání. Řekl však tehdy, že to pro něj bylo únavné a bolestné, protože se musel vracet k věcem, na které by raději zapomněl.

Během dnešního pojednávání soud zhlédl devadesátiminutový dokumentární film o Polanského stíhání v USA, který podle názoru obhájců svědčí o tom, že americká žádost o vydání je neodůvodněná.

Polanski dříve uvedl, že se chystá v létě začít v Polsku natáčet film o aféře Alfreda Dreyfuse, francouzského důstojníka židovského původu, nařčeného v předvečer první světové války ze špionáže pro Německo.

Autor filmů Nůž ve vodě, Rosemary má dětátko, anebo Hořký měsíc v obavě ze zatčení raději nepřevzal v USA sošku Oscara, kterého dostal za Pianistu.