"Zazní nejkrásnější a nejefektnější české i zahraniční operní melodie, například z Rusalky, Toscy, Carmen, Prodané nevěsty a dalších," uvedla. Naprostým unikátem bude podle ní velkolepý Pochod třetí americké armády generála Pattona, který složil a dirigoval americký seržant během osvobození Plzně v roce 1945. "Od té doby se bude skladba hrát v Čechách poprvé, a to v podání operního orchestru Divadla J. K. Tyla pod taktovkou dirigenta Olivera Dohnányiho," uvedla.

Koncert je pro stálé abonenty i pro lidi, kteří nejsou zrovna příznivci konvenčního divadelního prostředí. "Amfiteátr je v tomto směru více uvolněný, lidé mohou přijít i v džínách, vzít sebou děti, mohou si dát pivo a párek, odskočit si kdykoliv potřebují," doplnila Glinská.

Opera v amfiteátru pod širým nebem je podle ní nápad ředitele divadla Martina Otavy a souvisí s jeho dlouhodobou vizí otevřít divadlo a vyjít s ním i do ulic. Podobné využití opraveného amfiteátru vítá i plzeňský primátor Martin Zrzavecký. ČTK řekl, že podobné projekty by v amfiteátru rád viděl i v příštích letech.

Na koncert se těší také sopranistka Eva Urbanová, která se nedávno představila v Plzni v titulní roli Smetanovy Libuše. V lochotínském amfiteátru už zpívala v 80. letech, tehdy ale ještě se svou rockovou kapelou. "Co se týká opery pod širým nebem, ve světě je to celkem běžné. Vystupovala jsem už v amfiteátrech na mnoha místech ve světě, s newyorskou Metropolitní operou jsem zpívala i celé opery v parcích," dodala.