Například až do konce srpna mohou zájemci na zámku Adršpach vidět výstavu pohádkových kostýmů z filmů Princ a Večernice a Třetí princ, které se natáčely v blízkých skalách. Mezi zhruba třemi desítkami kostýmů naleznou návštěvníci například oděv čaroděje Mrakomora či šaty princezny.

"Jednou z mnoha rekvizit je i stolek s kameny z Diamantových skal," uvedla vedoucí barrandovského Fundusu kostýmů a rekvizit Věra Krátká. Podle ní jsou barrandovské kostýmy v tomto regionu představeny vůbec poprvé.

Brzy ale otevřou své brány návštěvníkům i další filmové výstavy, pořádané ve spolupráci s barrandovským studiem. Od června budou například originály filmových kostýmů vystaveny v Muzeu Kroměřížska, kde se chystá expozice Peklo s princeznou nazvaná podle šest let starého filmu Miloslava Šmídmajera. Na státním zámku Lysice se připravuje výstava kostýmů z Troškova filmu Nejkrásnější hádanka.

"V Jízdárně ve Světcích u Tachova bude instalována expozice ke kultovnímu titulu Císařův pekař a Pekařův císař ze začátku 50. let. Na všech těchto místech mohou pozorní návštěvníci, kteří odpovědí na kvízové otázky, soutěžit o rodinné vstupenky do expozice o minulosti a současnosti Barrandov Studia, která se nachází přímo v historické budově ateliérů," uvedl Želazko. Návštěvníci si tu mohou prohlédnout kostýmy z filmů Amadeus, Tři oříšky pro Popelku a z novinky Alice Nellis Sedmero krkavců, která vstoupí do kin od 4. června.

Barrandovské soubory nábytku a rekvizit patří dokonce k největším svého druhu v Evropě. Je tu nábytek z různých epoch (10.000 kusů), koberce a dekorační látky (20.000 kusů), rekvizity (65.000 kusů), kočáry a povozy (200 kusů), sedla a postroje (2500 kusů), historické zbraně a zbrojní rekvizity (7000 kusů) a stovka historických vojenských i civilních vozidel.

V policích jsou i předměty poněkud morbidního charakteru. Například rakve a pohřební kočáry z minulých století, lebky, samozřejmě ze sádry, umělé oči a končetiny včetně mrtvol a pohřebních svící.

Barrandov Studio proto slouží nejen českým filmařům či mezinárodním projektům vznikajícím na území Česka. Důležitou součástí činnosti jsou zápůjčky do zahraničí, kam ročně putují tisíce kusů kostýmů, kostýmních doplňků, nábytku i rekvizit.

Podle Věry Krátké jde o jeden z nejstarších podobných komplexních celků. "Obdobný je jen v berlínském studiu Babelsberg a v Británii. Dnes je to zcela ojedinělé, spíše se na to specializují soukromé firmy, a to ještě jen na určité období či inventář. To, že jsme součástí filmových studií, je naprostá jedinečnost," řekla ČTK.