Některé postupy si lidé budou moci sami zkusit v rámci workshopů, řekl dnes novinářům zakladatel Prague Design Weeku Ondřej Krynek. Festival se poprvé konal loni na podzim, ale protože v té době se v Praze pořádá několik akcí zaměřených na design a módu, rozhodl se přesunout ho na jarní termín. Příští ročník plánuje opět za rok v květnu. V Kafkově domě jsou zastoupeni tvůrci užitého designu, šperkaři, módní návrháři, ale i školní ateliéry, architektonické studio či některé firmy.

Šperky, oděvy či nábytek na přehlídce designu hledá každý, Prague Design Week ale nabízí třeba i tkaný bytový textil pod značkou Tkalcovna, která pochází z roku 1870, ručně vyráběné doplňky pro cyklisty ve městě (Kamil Kurka) nebo výrobky značky Echtkovář - nože či další předměty, které kombinují klasické kovářské postupy s moderními materiály.

Ateliér Hogo Fogo Design představuje pod heslem Smrt si nevybírá, vy můžete... vlastní návrhy rakví, uren a náhrobků pro ty, "kterým záleží na tom, jak vypadají, když odcházejí ze světa", jak dnes řekl autor kolekce Jiří Ďuriš. Svůj pohřební design představí v pátek večer na přednášce; ty se budou konat každý den tři, vždy od 19:00. Jejich program i další doprovodné akce jsou na www.praguedesignweek.cz

hrm mal