Příběh o absolutní ztrátě hodnot, anarchistických hlubinách v každém z nás a životě v permanentním "déjà vu" konzumní společnosti je takzvaně mainstreamovým snímkem, který ale pravidla "středního proudu" naprosto narušuje. Zároveň ukazuje na velkém plátně šokující násilné scény, obnažené pohlavní orgány a inteligentní terorismus.

Film režiséra Davida Finchera se stal nejdříve jedním z klíčových počinů roku 1999 a následně i jedním z největších kultů celých filmových 90. let. Komplikovaná dějová skládanka je adaptací stejnojmenného a podobně převratného románu Chucka Palahniuka pracující s odvěkým motivem dvojníka.

Bezejmenný hlavní hrdina a vypravěč (Edward Norton) se kvůli nespavosti stane závislým na navštěvování terapeutických skupin, kde surfuje na obří vlně lidského neštěstí. V podivné zálibě není sám, potkává zde Marlu Singerovou (Helena Bonham Carterová) se stejným koníčkem. Marla se později stane milenkou Tylera Durdena (Brad Pitt), dalšího nového známého hlavního hrdiny. S Tylerem dojde po pár sklenkách v baru na pěstní souboj, který oběma mužům přinese netušenou dávku adrenalinu. Společně založí Klub rváčů, přičemž idea se šíří velmi rychle ve městě i celé zemi a vzniká stále více klubů respektujících stejná pravidla.

Od 1. září proběhne kolekce filmů Projektu 100 formou přehlídek ve vybraných filmových klubech včetně školních projekcí. Podrobnosti zájemci získají na adrese www.acfk.cz.